Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

Prijedlog novog sistema ocjenjivanja rada nosilaca pravosudnih funkcija

05.10.2018.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (Vijeće/VSTV) je na sjednici održanoj 26. i 27. septembra 2018. godine usvojilo nacrte kriterija i nacrt pravilnika za ocjenjivanje rada nosilaca pravosudnih funkcija.

Navedeni nacrti usvojeni su vezano za nalaze i preporuke iz Stručne analize (Peer Review) o ocjenjivanju rada nosilaca pravosudnih funkcija u BiH, koju su pripremili stručnjaci Evropske komisije. 

Novim propisima u sistem ocjenjivanja, između ostalog, uvodi se analitička ocjena rada i povećava se broj izvora za utvrđivanje ocjene rada, s ciljem utvrđivanja i davanje sveobuhvatne ocjene rada za svakog nosioca pravosudne funkcije, na osnovu kvantitativnih i kvalitativnih pokazatelja.

Nacrti kriterija i pravilnika su usklađeni sa važećim zakonodavnim okvirom u BiH pogledu nadležnosti za ocjenjivanje (ocjenjivač: glavni tužilac/predsjednik suda) i perioda za ocjenjivanje (jedna godina). 

Cilj Vijeća je da se novi kriteriji i pravilnik o postupku za ocjenjivanje usvoje na sjednici  koja će biti održana 07.11.2018. godine. 

Primjena novih kriterija i pravilnika će početi 01.01.2019. godine, pa će se rad nosilaca pravosudnih funkcija u 2019. godini pratiti prema novom propisima i na temelju toga ocjenjivanje rezultata rada za 2019. godinu provesti na početku 2020. godine.

Vijeće je, takođe, na sjednici koja je bila održana 26. i 27.09.2018. godine zaključilo da se navedeni nacrti kriterija i pravilnika trebaju dostaviti svim nosiocima pravosudnih funkcija kako bi ih mogli razmotriti i diskutovati te VSTV-u BiH dostaviti obrazložene komentare na njih. 

U prilogu ove informacije mogu se pronaći navedeni nacrti i to: 
  • Nacrt kriterija za ocjenjivanje rada sudija;
  • Nacrt kriterija za ocjenjivanje rada predsjednika sudova;
  • Nacrt kriterija za ocjenjivanje rada tužilaca;
  • Nacrt kriterija za ocjenjivanje rada glavnih tužilaca, zamjenika glavnih tužilaca i šefova odjela/odsjeka;
  • Nacrt kriterija za ocjenjivanje rada glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Federalnog tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine, Republičkog tužilaštva Republike Srpske i Tužilaštva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine;
  • Nacrt pravilnika o postupku ocjenjivanja rada nosilaca pravosudnih funkcija;


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh