• logo
  • osnovna stranica
  • Врховни суд Републике Српске

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Судска полиција

    27.12.2010.

    Судска полиција Републике Српске основана је Законом о судској полицији у Републици Српској који утврђује њена овлаштења, организацију, средства за рад права и обавезе судских полицајаца, радне односе и дисциплинску одговорност, а почела је са радом 01.12.2003. године.

    Судски полицајци су наоружани, једнако униформисани, имају право на бесплатну униформу и опрему за обављање послова. Имају службене легитимације које издаје предсједник Врховног суда Републике Српске.

    Правлиником о унутрашњој организацији судске полиције утврђена је унутрашња организација за вршење послова и задатака, број извршилаца, руковођење и друга питања од значаја за унутрашњу организацију и функционисање. Правилником о употреби ватреног оружја и осталих средстава принуде одређен је начин употребе ватреног оружија и осталих средстава принуде. Правилима о судској полицији одређена су овлаштења, начин вршења послова и поступање судских полицајаца. Поред наведених подзаконских прописа донесени су: Уредба о чиновима и ознакама у судској полицији, Правилник о службеној легитимацији, ознакама судске полиције и ознакама на возилима, Правилник о униформи, Правилник о условима и начину полагања стручног испита радника судске полиције. Поступање судске полиције прописано је и одредбама Закона о кривичном поступку.

    Судска полиција Републике Српске је надлежна да помаже у раду Врховном суду, Окружним судовима, Основним судовима и тужилаштвима, извршава судске наредбе за довођење осумњичених, окривљених и оптужених лица, обезбјеђује присуство позваних свједока, приводи осумњичене и оптужене судији за претходни поступак и претходно саслушање, спроводи осуђена лица у установе за издржавање кривичних санкција, одржава ред у судници, осигурава безбједност судија, административног особља, као и безбједност судске зграде у току и за вријеме суђења, помаже у раду омбдусменима, тужилаштву (по закљученом споразуму између предсједника Врховног суда и главног Републичког тужиоца), а може затражити помоћ органа унутрашњих послова који су дужни да исту помоћ пруже.

    У Судској полицији Републике Српске је запослено 220 припадника судске полиције који су распоређени по одјељењима са сједиштем у Окружним судовима Бања Лука, Бијељина, Добој, Источно Сарајево и Требиње и 19 деташмана у Основним судовима ради бољег и ефикаснијег рада.

    За рад судске полиције Републике Српске одговоран је предсједник Врховног суда, којем у раду помаже Директор Судске полиције и два инспектора са сједиштем у Врховном суду.

    Одјељењима судске полиције руководе командири одјељења и замјеници командира, а у одјељењу судске полиције Бања Лука због већег броја судских полицајаца (7 деташмана) и већег обима посла постављен је помоћник командира. Судска полиција је модерно опремљена специјалним, путничким и теренским возилима, пиштољима, дугим цијевима, панцир прслуцима, интервентним униформама, палицама, лисицама и другом одговарајућом опремом.

    За све потребне информације у вези обављања послова и задатака Судске полиције Републике Српске, као и давања примједби и сугестија за унапређење и побољшање рада можете се обратити путем е-маила isp.rs@pravosudje.ba Ова адреса ел. поште заштицена је од спам напада, треба омогуцити ЈаваСкрипт да бисте је видели или путем телефона Директора Судске полиције Републике Српске: 051/229-430, тел/фаx. 051/229-431, као и Инспекторату Судске полиције Републике Српске на телефон/факс: 051/231-700, и 051/231-701.

    Интернет презентацију Судске полиције Републике Српске можете погледати на адреси   .

    • 1 - 1 / 1
    • 1