Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Tuzlanskog kantona

Donesena osuđujuća prvostepena presuda za dva alžirska državljana

15.05.2020.

Kantonalni sud Tuzla je po optužnici  Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu  presudu za  alžirske državljane Hišama Belarbija (Hicham Bellarbi, rođen 1994. godine) i Karima Čeminija (Karim Chemini, rođen 1997. godine)  i izrekao  im kazne  zatvora u trajanju od po petnaest (15) godina  zbog krivičnog djela ubistvo.

Optužnicom ovog Tužilaštva  se Bellarbi i Chemini  terete da su pola sata iza ponoći  30. jula 2019. godine u blizini Robne kuće Tuzlanka sreli svog sunarodnjaka Brahimi Abderezaka, od njega tražili novac, nakon čega su  fizički nasrnuli na njega te mu nanijeli deset povreda nožem u predjelu vrata, grudnog koša i stomaka. Brahimi  je  zbog povreda preminuo ubrzo nakon toga u UKC-u Tuzla.

Kantonalni sud Tuzla je optuženima produžio mjeru pritvora u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH koji definišu trajanje pritvora nakon izricanja prvostepene presude.

Nakon dostavljanja  pismenog otpravka presude Tužilaštvo će procijeniti da li će izjaviti  žalbu na prvostepenu presudu.

Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona o predmetima  u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela imate u vidu  presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1 definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja

 Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh