Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Tuzlanskog kantona

Kantonalni sud Tuzla ukinuo mjere zabrane osumnjičenim u predmetu „GIKIL“ Lukavac Erni Mehmedović, Ivanu Vukšiću, Ivani Bunoza i Mati Pavkoviću

12.06.2020.

Postupajući po službenoj dužnosti i odlučujući o daljoj opravdanosti izrečenih mjera zabrane Sud je našao da ne postoje više zakonski uvjeti da se prema ovim osumnjičenim osobama produže mjere zabrane jer su ranije donesene mjere prevashodno bile izrečene u cilju sprečavanja ovih osumnjičenih u obavljanju funkcija u „Gikil“ d.o.o Lukavac, imajući u vidu krivično djelo za koje se protiv istih provodi istraga.

Sud je uvidom u dokaze u ovom predmetu utvrdio da je osumnjičenoj Erni Mehmedović prestao radni odnos na poziciji sekretara Društva  u decembru 2019. godine, također da su Bunoza i Pavković  u februaru 2020. godine razriješeni dužnosti u Nadzornom odboru, te da Vukšić ne obnaša bilo kakvu funkciju u Gikil-u.

Podsjećamo, ove osobe su u proširenoj istrazi u ovom predmetu osumnjičene da su počinile krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Rješenjem Kantonalnog suda Tuzla iz decembra 2019. godine njima su bile određene različite mjere zabrane koje su uključivale zabranu poduzimanja bilo kakvih poslovnih i službenih dužnosti u „Gikil“ Lukavac, odnosno zabranu članstva u Nadzornom odboru i obavljanju drugih dužnosti u Društvu.

Istraga Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, protiv pomenutih osoba i drugih osumnjičenih u predmetu GIKIL se nastavlja.Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh